December is een maand vol feesten en gezelligheid, maar ook een maand met een financiële impact. Met Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling kan de decembermaand behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op een budgetvriendelijke manier de feestdagen door te komen. Daarom geven we je tips om de decembermaand betaalbaar te houden zonder in te leveren op de feestvreugde.

Begin op tijd met plannen

Start vroeg met inkopen. Voorkom last-minute aankopen door tijdig te beginnen met het inkopen van cadeaus en andere benodigdheden. Dit geeft je ook de kans om uit te kijken naar aanbiedingen.

Maak een budget. Stel een realistisch budget vast voor de decembermaand. Hierdoor houd je controle over je uitgaven en voorkom je financiële stress. In de nieuwsbrief delen wij een overzicht waarmee je gemakkelijk je geschatte kosten en inkomsten met elkaar kunt vergelijken.

Cadeaus

Trek lootjes. In plaats van voor iedereen een cadeau te kopen, kun je lootjes trekken. Iedereen koopt dan één cadeau voor één persoon, wat niet alleen geld, maar ook tijd bespaart.

DIY cadeaus: Wees creatief en maak zelf cadeaus. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook veel persoonlijker.

Decoratie

Hergebruik decoratie: Probeer zoveel mogelijk decoraties te hergebruiken van voorgaande jaren. Als je nieuwe decoraties wilt kopen, doe dit dan in de uitverkoop na de feestdagen voor het volgende jaar.

Natuurlijke decoraties: Gebruik natuurlijke materialen zoals dennenappels, takken en gedroogde sinaasappelschijfjes voor een sfeervolle en betaalbare decoratie.

Eten en drinken

Breng en deel: Stel voor om een diner te organiseren waarbij iedereen een gerecht meeneemt. Heel gezellig om zo bij elkaar te zijn, en bovendien deel je de kosten en moeite.

Maak het zelf: Probeer dure kant-en-klare producten te vermijden door zelf aan de slag te gaan in de keuken.

Bespaar op uitjes

Geniet van gratis activiteiten: Tijdens de feestdagen zijn er vaak gratis activiteiten en evenementen. Denk hierbij aan kerstmarkten, lichtjeswandelingen of online concerten.

Thuisbioscoop: Organiseer een filmavond thuis in plaats van een duur bioscoopbezoek. Creëer een gezellige sfeer met kussens, dekens en zelfgemaakte popcorn.

Leuk én betaalbaar: het is mogelijk!

Door op tijd te beginnen met plannen en creatief om te gaan met de middelen die je maximaal wilt besteden, is het absoluut mogelijk om een onvergetelijke en feestelijke december te hebben zonder dat het je een fortuin kost. We hopen dat deze tips je helpen om de feestdagen betaalbaar en stressvrij door te komen. Vrolijke feestdagen!

Vrije-tijd 20 november 2023