Het nieuwe jaar is aangebroken, of misschien is er gewoon een moment waarop je besluit dat het tijd is voor verandering. Je bent vol goede moed en hebt een lijst met voornemens klaar. Het stellen van goede voornemens is één ding, maar je eraan houden is een heel ander verhaal. Hoe zorg je er toch voor dat je je dit keer echt aan je voornemens houdt? Hier zijn enkele strategieën om ervoor te zorgen dat je je doelen voor het nieuwe jaar daadwerkelijk bereikt.

  1. Maak je doelen specifiek: Het stellen van vage voornemens zoals “ik wil gezonder leven” of “ik ga meer sparen” is een veelvoorkomende valkuil. Maak je doelen specifiek. Bijvoorbeeld, “ik wil elke week drie keer 30 minuten hardlopen” of “ik ga elke maand €100 opzij zetten”. Hoe specifieker je doel, hoe duidelijker je actieplan kan zijn.
  2. Maak een realistisch plan: Ambitie is goed, maar onrealistische doelen kunnen demotiverend werken. Als je nog nooit hebt hardgelopen, is een marathon lopen binnen een maand misschien te hoog gegrepen. Begin klein en bouw het op. Een realistisch plan houdt rekening met je huidige levensstijl en mogelijkheden.
  3. Breek grote doelen op: Als je een groot doel hebt, breek het dan op in kleinere, beheersbare stappen. Dit maakt het minder overweldigend en geeft je regelmatig een gevoel van voldoening.
  4. Plan en prioriteer: Reserveer tijd in je agenda voor je voornemens. Of het nu gaat om het bijwonen van een netwerkevenement, het volgen van een cursus of het bijwerken van je CV, plan het in.
  5. Deel je doelen: Praat over je voornemens met vrienden of familie. Ze kunnen je verantwoordelijk houden, je aanmoedigen en je bijstaan in moeilijke tijden. Dit zorgt voor een extra stimulans om door te zetten.
  6. Monitor je vooruitgang: Houd bij hoe het gaat met je voornemens. Denk zo aan het opschrijven van alle successen en uitdagingen. Dit geeft je inzicht in je reis en helpt je te reflecteren op wat werkt en wat niet. Bovendien helpt het zien van je vooruitgang je om op koers te blijven en motiveert het je om door te blijven gaan. Dit kan in een dagboek, met een app, of zelfs op een kalender aan de muur. In de nieuwsbrief delen we een handige 2024 Doelen Tracker.
  7. Vier kleine overwinningen: Elke stap die je zet richting je doel is een overwinning. Vier deze momenten; ze zullen je motiveren om door te gaan.
  8. Wees flexibel: Soms kunnen dingen veranderen of niet gaan zoals gepland. Dat is oké. Flexibiliteit is geen teken van zwakte, maar van intelligentie en zelfkennis. Pas dus je strategie aan indien nodig, maar houd je einddoel in gedachten.
  9. Omring jezelf met positiviteit: Of het nu gaat om motiverende citaten, inspirerende boeken of positieve mensen, zorg ervoor dat je regelmatig wordt herinnerd aan je ‘waarom’.
  10. Vergeef jezelf: Niemand is perfect. Als je een keer struikelt of een fout maakt, wees dan niet te hard voor jezelf. Leer ervan, sta op en ga verder.

Het vasthouden aan je voornemens vereist meer dan alleen goede intenties. Het vereist een duidelijk plan, realistische doelen, en een dosis veerkracht. Onthoud dat verandering tijd kost en dat kleine stappen leiden tot grote resultaten. Met deze tips ben je beter uitgerust om je voornemens om te zetten in actie en echt een verschil te maken in je leven.

Het belangrijkste om te onthouden is dat voornemens en doelen er zijn om je te begeleiden en te motiveren, niet om je te ontmoedigen. Zelfs als je niet elk doel haalt, zal elke stap die je zet je dichter bij een betere versie van jezelf brengen. Veel succes!

Vrije-tijd 15 januari 2024