Ben je gewend om altijd op locatie te werken en vraag je je af of dit artikel iets voor jou is? Zelfs als je huidige baan voornamelijk op locatie is, kan deze tekst nieuwe perspectieven en mogelijkheden bieden. De COVID-19 pandemie heeft ons laten zien dat veel banen die traditioneel op locatie werden uitgevoerd, verrassend goed geschikt kunnen zijn voor remote werken. Dus, wie weet? Misschien staat jouw werkgever wel open voor het idee van remote werken. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden van remote werken, hoe je dit kunt implementeren in jouw baan, de voordelen die het kan opleveren, en hoe je jouw werkgever kunt overtuigen van deze aanpak.

Waar werk je dan wel?

Heb je ooit gedroomd van werken met een kop koffie in een gezellig café, of misschien zelfs vanuit een zonnige vakantiebestemming? Remote werken maakt dit mogelijk. Veel mensen richten een thuiskantoor in, maar je bent zeker niet beperkt tot je eigen huis. Stel je voor dat je werkt in een levendig café, waar de energie om je heen je inspireert. Of misschien vind je rust en focus in een lokale bibliotheek of een co-working space. En ja, met remote werken kun je zelfs de wereld rondreizen, zolang je maar een betrouwbare internetverbinding hebt. Deze flexibiliteit kan je werktevredenheid enorm verhogen en zorgt voor nieuwe inspiratie door steeds van omgeving te veranderen.

Implementatie van remote werken in jouw functie

Wat dacht je van een hybride model, waarbij je een deel van de week thuiswerkt en de rest op kantoor doorbrengt? Dit combineert het beste van beide werelden. Als jouw werk flexibiliteit toelaat, kan je werkgever je misschien zelfs laten kiezen wanneer je werkt. Het gaat erom dat je je werk doet, niet wanneer of waar je het doet. Een andere aanpak is je te richten op het afronden van taken, ongeacht de werktijden. Zolang je jouw taken en projecten op tijd afrondt, kun je je eigen werkschema bepalen.

Voordelen van remote werken

Stel je voor: geen woon-werkverkeer meer, wat je meer tijd geeft voor persoonlijke activiteiten of ontspanning. Thuiswerken kan je helpen beter te concentreren, wat je productiviteit kan verhogen. Het aanpassen van je werkomgeving en -uren aan je persoonlijke voorkeuren kan je werkdag aangenamer en efficiënter maken. Je bespaart op reiskosten en vaak ook op dagelijkse uitgaven zoals lunch buiten de deur. Bovendien kan de flexibiliteit van thuiswerken bijdragen aan een betere fysieke en mentale gezondheid, door meer ruimte te bieden voor lichaamsbeweging en een gezondere levensstijl.

Hoe je jouw werkgever kunt overtuigen

Bereid een gedetailleerd plan voor en ga het gesprek aan met je werkgever. Laat zien hoe je remote werken in jouw functie kunt integreren en hoe je daarbij verbonden en productief blijft. Leg de voordelen uit die remote werken kan opleveren, zowel voor jou als voor het bedrijf. Een tijdelijke proefperiode kan helpen om eventuele twijfels bij je werkgever weg te nemen.

Het introduceren van remote werken in jouw huidige functie kan een positieve verandering zijn, zowel voor jou als voor je werkgever. Met de juiste aanpak en een duidelijk plan kan het een win-win situatie creëren waarbij je geniet van de voordelen van thuiswerken terwijl je nog steeds voldoet aan de eisen van je baan.

Werk 13 mei 2024